woensdag 27 april 2016

Kleedgeld voor tieners

Kleedgeld, moeten we het krijgen? Wanneer moeten we het krijgen? Hoeveel moeten we krijgen? Ouders weten niet wat het beste is om te doen, maar hoe meer tieners in de puberteit komt, hoe meer ze zelf hun gang willen kunnen gaan en dus ook de vrijheid willen hebben om kleding te kunnen kopen wanneer ze maar willen. Dus tieners moeten kleedgeld krijgen.


Iedere maand kleedgeld krijgen
Allereerst kunnen tieners vanaf 13 jaar het beste iedere maand kleedgeld krijgen. Ieder half jaar is niet handig want dan gaan ze het in een keer uitgeven, een keer per week is onhandig want dat is weer heel weinig. Iedere maand kleedgeld is precies goed. Zo hebben ze altijd wel wat geld, vooral meiden shoppen vaak en dan is iedere maand geld krijgen erg fijn.

Geld sparen
Ten tweede kunnen ze geld sparen. Waarschijnlijk shoppen tieners nou ook weer niet iedere maand maar zo kunnen ze tenminste sparen. Alleen maar fijn, want als ze 2 maanden niet hebben geshopt kunnen ze daarna in een keer lekker veel kopen. Ze hoeven dan niet iedere keer het prijskaartje te checken en tellen of het misschien niet veel te duur is.

Kleding kopen wanneer ze maar willen
Ten derde krijgen de tieners meer vrijheid. Want als ze iedere maand kleedgeld krijgen kunnen ze altijd eventjes met vrienden of vriendinnen shoppen. Ze hoeven het niet aan hun ouders te vragen en kijken of kleding kopen echt nodig is, want ze hebben hun eigen geld en kunnen dus zelf kiezen wanneer ze willen shoppen. 

Leren met geld om te gaan
Ten vierde is het naast het feit dat tieners gewoon graag geld willen krijgen ook goed voor de tieners. De ouders geven geld, de tiener geeft het uit en op=op. Misschien denken ouders wel dat kleedgeld helemaal niet nodig is en als de tieners kleding willen gaan de ouders gewoon mee winkelen. Maar zelf winkelen en geld krijgen is juist goed, want dan kunnen ze leren hoe ze het beste met geld om moeten gaan. Kopen ze iets wat niet nodig was? Jammer, maar wel goed. Je moet van fouten leren.

Vrijheid in kiezen
Ten slotte is het belangrijk dat tieners zichzelf ontdekken. Als ze kleedgeld hebben, kunnen ze zelf kiezen wat ze kopen. Met ouders shoppen kan wel, maar tieners krijgen een eigen smaak en willen soms andere dingen dan hun ouders. Natuurlijk kunnen de ouders wel zeggen als iets echt niet kan, maar ze hoeven niet meer alles voor hun kind uit te zoeken. Door het geld hebben ze meer vrijheid om zelf kleding uit te zoeken.

Geen kleedgeld

Ouders denken misschien, iedere maand geld geven dat is helemaal niet nodig. Ik geef wel geld als mijn kind wilt gaan winkelen. En dat snap ik, want dat kan natuurlijk ook. Maar als de ouders een standaard bedrag geven op een standaard tijdstip is dat toch handiger. Want dan hebben ze meer vrijheid om dingen te kopen wanneer ze maar willen.

Tieners moeten kleedgeld krijgen
Tieners moeten dus kleedgeld krijgen. Het is niet alleen omdat ze het willen, maar het is ook goed voor de ontwikkeling van de tiener. Ze leren met geld omgaan en krijgen vrijheid in kiezen wanneer en wat ze willen kopen. Door kleedgeld kan een tiener vast opgroeien naar het onafhankelijk zijn als ze op zichzelf gaan wonen. Kleedgeld is beter voor de ontwikkeling van een tiener!

Bronnen

https://www.nibud.nl/consumenten/kleedgeld/
http://www.zobespaarjegeld.nl/huishouden/besparingstips-zakgeld-kleedgeld-kledinggeld.html
http://www.leerwiki.nl/Waarom_kleedgeld_voor_kinderen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten